30. 6. 2014

Christopher Calder - Obvyklé lži vymyšleného světa mystiků

„Není naprosto nikoho, kdo by vám řekl, že jste osvícení.“ 
– U.G. Krishnamurti

Většina velkých světových náboženství začala jako náboženské kulty táborového ohně. Počáteční jiskra náboženství mohla pocházet od výjimečné lidské bytosti s vhledem a vizí, ale mnoho z dogmat a tradic bylo vytvořeno obyčejnými žáky dlouho po smrti zakládajícího učitele. Mnoho náboženských mýtů, které fundamentalisté považují za faktickou skutečnost, byly vytvořené samotnými žáky při táborovém ohni, vykládajícími si historky o slavných dnech jejich dávno mrtvých hrdinů. 

Představte si svět bez tiskařského lisu a elektřiny. V pradávných dobách byly noci dlouhé, temné a potenciálně velice strašidelné, bez televize a rádia pro pobavení. Shromáždění kolem ohně v noci si vypravěči vysloužili uznání vymýšlením hrdinských příběhů dokonalých svatých bytostí s úmyslem pobavit a utěšit. Po staletích se náboženské mýty staly divoce grandiózními a fakta zmizely v nesmírném oceánu přidaných výmyslů.

Moderní guruové se často prodávají jakožto reinkarnace starobylých náboženských hrdinů, nebo alespoň jako přímí pokračovatelé linií jakýchsi bezchybných dávných moudrostí. Tak, jako v „Čaroději z krajiny Oz“, když odstraníte závěs falše, kterým se mnozí tito guruové obklopují, naleznete obyčejnou lidskou bytost snažící se vydělat si nečestné peníze prostřednictvím tužeb svých následovníků. Níže uvádím některé z velkých běžných lží propagovaných mystiky, na které si třeba dát pozor. Pozor tedy na své peněženky a soudnost a buďte si vědomi, že je tou nejsnadnější věcí na světě okrást vás zatímco jste objímáni guruem prodávajícím kosmickou lásku a soucit.

Lež pvní: 
„Odevzdejte se mi, protože jsem osvícený a proto i inteligentnější a moudřejší než vy.“
Východní esoterická definice „osvícení“ nemá nic společného s inteligencí nebo moudrostí. Západní definice pro osvícení je intelektuální a umělecká, asi něco na způsob „éry osvícenství“ velkých umělců a myslitelů. Pravý esoterický význam osvícení je neohraničenost, tedy, cítíte nekonečno kosmické prázdnoty. Není žádná moudrost v prázdnotě: žádné umění, žádná láska, žádná nenávist, žádný soucit a žádné dobro ani zlo. Prázdnota prostě je! Všechen emoční a intelektuální obsah je v mysli a osvícení je mnohem hlouběji za běžnou mentální úrovní. Osvícení je vědomím přírody v surovém stavu, bezforemné a prázdné definovatelného obsahu. 


Nadvědomí má subjektivní zkušenostní prospěch v tom, že vám umožňuje cítit se skutečně velkolepě. Žel, kosmické vědomí nemá žádný funkční význam, nezvyšuje ani IQ nebo praktickou moudrost. (viz., Radžníš: Směšné Nauky Špatné Cesty) Inteligence a praktická moudrost pochází z komplexní interakce mezi genetikou, vzděláním a životní zkušeností. Názory „osvícených“ na politiku, vědu a ekonomiku nemají o nic větší hodnotu než názory neosvícené osoby se stejným vzděláním a geneticky podmíněnou vyšší mozkovou funkcí. A tak, nedemokratické režimy teokracií osvícených elit bídně selhaly jak v minulosti, tak budou nadále selhávat v budoucnosti. Násilí plná historie planety Země dokazuje nade vši pochybnost, že náboženství a politika by se neměly nikdy míchat. 

Lidé, kteří dosáhnou prázdnoty se mohou také stát zkorumpovanými, ale jejich nečestnost vyplývá z jejich lidské mysli-mozku a nikoli z prázdnoty samotné. Prázdnota není lidská a tudíž nemá ani mysl, ani potenciál pro podvod. Proto zenoví mistři říkají, že byste měli žít ve stavu „ne-mysli“. Vhodnějším pojmem by ovšem bylo „nemyšlení“, protože lidský aparát mysl-mozek v sobě nese základní autonomní mechanismy pro přežití, který pokračuje i tehdy, když dojde k zatavení vědomé myšlenkové činnosti. Přerušování konstantního myšlenkového proudu je ovšem dost na to, aby to umožnilo kosmickému vědomí vstoupit do vašeho těla. („vstoupit do těla“ je spíš metaforické slovní spojení a z přirozenosti věcí ani není možné, aby do těla defakto prázdnota vstupovala. Vstupem se míní ustálení hladiny mysli, které umožní čistě vidět – v ustálené hladině se vše zrcadlí jasně, ale ustálení do hladiny nevstoupilo, ani zrcadlený obsah – pozn. překl.) Vy do prázdnoty nevstupujete. Je snad adekvátnější říct, že svrchované vědomí, átman, vstupuje do vás. Nemůžete nikdy vlastnit átman nebo na něj pověsit svou osobní značku, ale může vás to zbavit malichernosti a bídy vlastní omezené lidské mysli.

Svět guruů a náboženství je světem velkého byznysu, politiky a touhy po moci. Čím víc žáků guru přitahuje, tím víc vlivu, moci a příjmů dosahuje. Učitelé často zdůrazňují „držte se jednoho učitele“ (jich samotných) protože když guru ztrácí žáka, přichází také i o potenciální zdroj moci a peněz. S pokračujícím prohlubováním nečestnosti propagandy se učitel stává fantastičtějším a kvalita jeho žáků se stává nezralejší. Lidé, kteří mentálně dozrají, vědí, že neexistují dokonalé lidské bytosti, ale děti mohou být poblázněny tvrzeními o božské neomylnosti.

Lež druhá: 
„Jsem osvícený a proto nemám žádné ego“
Někteří lidé se stanou osvícenými, ale žádná lidská bytost není bez ega. Pokud byste ztratili své ego, zemřeli byste do dvou týdnů, protože byste nemohli jíst, pít, nebo vykazovat jakoukoli aktivitu kromě snad nějakých nedobrovolných pohybů jako jsou dýchání nebo srdeční činnost. (tady nás napadají právě případy světců Indie, jako byli Ánandamájí Ma a Rámakrišna, které bylo třeba krmit a starat se o jejich těla a jinak o ně pečovat protože v té době nebyli schopni na tyto věci dbát. Člověk se stáhne do nitra oslněn jasem čirého absolutna a jeho osoba je zcela
vypnuta - pozn. překl). Je to stejný neurologický mechanismus, který je přítomen při mluvení, chůzi, jedení, nebo vykonává činnosti, o kterých soudíme, že se vztahují k „egu“. Můžete mít centralizované ego tak jak ho má většina lidí, nebo můžete mít ego decentralizované, jak ho mívají osvícení lidé. Nakonec, co se týče chování, není v tom až takový rozdíl. 

Centralizované ego cítíme živě a jeho utrpení se stává nesmírným břemenem. Někdo se třeba vydá na duchovní cestu, aby se ega zbavil, ale v podstatě můžeme ego pouze zatlačit do periferie naší mysli. Lidská mysl-mozek je rozlehlou oblastí s mnoha úkryty ve své neuronové síti, kde se ego může schovat, aniž by o sobě dalo vědět.

Věda 21. století ví, že mozek je vysoce adaptabilní (neuroplasticita – pozn. překl). Když je nějaká část mozku poškozena, je mnohdy možné aby danou funkci přebrala jiná část mozku. Proto, když se centralizované ego octne pod palbou světla zářivého jasu meditace, ono prostě změní polohu svého obvyklého umístění a usídlí se v místech nedotčených světlem jasné pozornosti. Ve skutečnosti toto skryté periferní záložní centrum pro ego již stejně existuje, protože funkce ega je esenciální pro lidské přežití. Neexistuje taková věc jako naprosté mozkové sebepoznání. Dokonce i plně osvícené osoby mívají slepá místa, kam nemohou vidět. Jen proto, že své ego nepociťujete, ještě neznamená, že ego nemáte! Východ se obelhal tím, že uvěřil, že ego může být zničeno, ale Východ se prostě zmýlil.

Zde uvádíme postřeh jednoho vhleduplného čtenáře s autorovým svolením:
„Část gurua je osvícená, moudrá, vzdělaná a on normálně žije v této osvícené části sebe sama. On věří, že *je* výhradně touto částí, ignorujíce ostatní části, které si odpojil a vyřízl ze své vědomé pozornosti. Identifikuje se výhradně s tímto guruovským aspektem sebe sama. Jakkoliv, ty ostatní části jen tak nezmizí. Existují i nadále, ale jsou vyvlastněny a nasměrovány do nevědomí.“ – Charles Morrison

Objektivně, v každém ohledu jsou osvícení lidé stejně egocentričtí jako kdokoli jiný. Dost často se dokonce stanou ještě egoističtějšími, když se nechají jinými vyložit na podstavec. Dokonale osvícení lidé se již stali lháři, zloději i vrahy. Nepřijímejte velkou lež o Mistru bez ega. Oni neexistují teď a neexistovali ani v minulosti. Nebyl žádný „Vznešený Buddha“, pouze osvícený Siddhárta Gautama. Nebyl žádný „Pán Ježíš“, pouze tesař, který vyslovil extravagantní tvrzení. Jediný způsob jak ztratit ego je fyzicky zemřít. Když jste tady a máte puls, tak máte i ego. Neobelhávejte se ani nenechte jiné, aby vás obalamutili.

Lež třetí: 
„Neposuzujte velké mistry. Oni jsou na tak vysokém stupni vědomí, že je nemožno měřit podle normálních měřítek chování.“
Toto je pohodlná stará lež používaná guruy pro zakrývání lži č. 1 a 2 a pro dělání mentálních eunuchů ze svých žáků, čímž se stávají užitečnější jakožto otroci. Samozřejmě, guruové nechtějí být souzeni dle normálních měřítek, protože to ničí jejich byznys. Zkorumpovaný duchovní učitel požaduje vždy pouze nevyplněný šek. Když svede vaši ženu, je to pro váš duchovní prospěch. Když vám vykrade bankovní
konto, je to zkouška vašeho duchovního odevzdání. Když guru někoho zavraždí, je to pro dobro oběti a guru by neměl být pronásledovaný. Když se duchovní učitelé začnou chovat jako faraoni, „osvícení“ nebo neosvícení, překročili hranice do světa kriminálníků. 

Lež čtvrtá: 
„Přečtěte si moji knihu a pomůže vám to dosáhnout osvícení.“ 
Němečtí a rakouští nacisté v roce 1930 dělali chybu, když pálili knihy. Knihy jsou skvělou věcí, když se chceme poučit o historii, vědě a umění. Žel, knihy mohou být také překážkou, když jde o existenční pravdu. Knihy často stočí hledání pravdy k rigidní dogmě a dokáží také v lidech vzbudit falešný dojem, že prostřednictvím jejich četby se mohou dozvědět něco o meditaci bez toho, aby skutečně meditovali. Podle mého názoru by svět jenom získal, kdyby se většina knih napsaných slavnými mystiky použila jako palivo k našemu zahřátí během chladných nocí.

Meditace je základní, dobrou a čistou zábavou. Může vás naplnit světlem a udělat euforickými, ale nikdy z vás neudělá zásobárnu důkladné, vypůjčené intelektuální moudrosti. Čtení a náboženství jsou naprostými protiklady meditace. V meditaci se očišťujete od myšlenek a stáváte se odpoutanějšími. Čtení a náboženství vaši mysl zaplňují myšlenkami jiných lidí, které jsou nezřídka ještě idiotičtější než vaše vlastní myšlenky a stáváte se připoutanými k mrtvým učitelům, mrtvým filosofiím, mrtvým svatyním a mrtvým rituálům. Meditace, na rozdíl od toho, je vzrušující skutečný život právě tady a teď.

Meditace, podobně jako zahradničení, je relativně jednoduchou záležitostí vyžadující poctivé úsilí a trpělivost. Není vysoce komplikovanou intelektuální prací, jakou je třeba studium DNA nebo astrofyziky. Můžete si o meditaci přečíst vše, co potřebujete vědět během jedné hodiny. Několik jednoduchých ukazatelů stačí, aby se studenti naučili meditovat a dostali se na cestu rychle rostoucí bdělosti. Nemůžete se včíst do osvícení, ale můžete si čtením prorazit cestu do blázince. Knihy stimulují mozkové funkce myšlení a nutí vaši mysl produkovat ještě víc myšlenek v rychlejším tempu. Meditace značí transcendování konfliktů a limitací světa myšlenek a vstupování do kliduplného stavu bez myšlenek. 




Obvyklé lži vymyšleného světa mystiků 
(Common Lies of the Phony World of Mystics)

autor: Christopher Calder 2004, překlad Ethete Ziracuny 2014




6 komentářů:

  1. Ach jo, pár lidí mi to už řeklo :-( tak zase NIC ... :-D

    OdpovědětVymazat
  2. V Kaufu proběhla nedávno akce na žárovky, takže jdu na jistotu :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď je tam akce na melouny, to bych taky šla.

      Vymazat
    2. Tak snad první ty žárovky, ať víš, co potom s těma melounama :-D

      Vymazat
  3. To jo, aby ty melouny ty žárovky nerozmačkaly :-D

    OdpovědětVymazat