30. 6. 2014

Christopher Calder - Klub mozkových hráčů - *Já jsem stroj*

Klub mozkových hráčů

"Poznej sám sebe, než zemřeš." - motto klubu mozkových hráčů 

Co znamená mozkový hráč? 
Mozkový hráč je meditující bez všech pochybných přesvědčení a nadměrných kulturních zavazadel hinduismu a buddhismu. Mozkový hráč využívá intenzivního sebepozorování k pochopení sebe sama, dokud nezemře. Mozkoví hráči praktikují po mnoho let autentické meditační techniky, aby se propojila spojení v jejich mozku a stali se tak více vědomí.


Jak mozkový hráč přemýšlí? 
Mozkový hráč nelpí na filozofických ani náboženských přesvědčeních. Pozoruje, že lidské bytosti existují na dvou úrovních. Na jedné úrovni pozorování vidí, že žijeme jako dočasná individua v pomíjející nepatrné části vesmíru. Mozkový hráči akceptují, že každý jednotlivec je smrtelný, aniž by se snažili popírat jeho zranitelnost a nestálost náboženskými mýty. Na druhé úrovni z větší perspektivy pak mozkový hráč i věcně podotýká, že jsme i vesmír jako celek. Když dáme stranou Teorii velkého třesku je vesmír v podstatě nesmrtelný - z hlediska konceptu času, který jsou lidé schopní pochopit. (Nesmrtelnost jen ve smyslu nesmrtelné vesmírné recyklace jako celku, v němž jsou prožívání různých individualit jen dočasné skládačky tohoto systému - pozn. překl.)


Kdo je vůdce mozkových hráčů? 
Mozkoví hráči nemají žádné vůdce ani žádné hrdiny a nemusí následovat žádnou osobu nebo kult.

Kolik to stojí stát se mozkovým hráčem? 
Je to zdarma. Mozkový hráč utrácí pouze svůj čas na meditaci.

Není mozkový hráč hloupý název? 
Ano je! Mozkový hráč má ale smysl pro humor, protože ví, že život je krátký a zábava je jediným smyslem života. Pokud se nepobavíš, není důvod tu být. 


Budeme díky meditaci moudřejší, zdravější a získáme nějaké nadpřirozené schopnosti? Ne, pomocí meditace nebudeme chytřejší, meditace má jen velice málo co do činění s inteligencí. Jen falešní guruové prodávají různé techniky meditace s cílem zvýšit své zisky. Pokud ale nemáte motiv zisku, můžete říct o meditaci a jejích omezeních pravdu. Meditace nevyřeší všechny problémy světa ani nijak dramaticky nezlepšuje zdraví a neučiní vás vševědoucími. Nedá vám ani schopnost chodit po vodě, ale můžete se díky ní cítit, jako byste se vznášeli v oblacích. Je to levnější, bezpečnější a zdravější než se do takových stavů dostávat pomocí různých drog.

Je každý schopný meditovat? Ne, meditace není pro každého. Pokud vás meditace spontánně nezajímá, pak se do toho nenuťte. Svět se nezboří, když budete žít bez meditační praxe. Existují i jiné pozitivní věci, které můžete udělat pro zlepšení svého života. Například běh a plavání jsou také výborné fyzické cvičení, které snižují stres, dávají pocit uvolnění a podporují dobrý zdravotní stav.

Meditace je důležitá pouze pro lidi, kteří chtějí získat nepopsatelné zkušenosti, které přináší. Meditace je také jedna z mála věcí, která se zlepšuje s věkem. Váš vzhled a sexuální život se postupem času nejspíš zlepšovat nebude, ale vaše síla meditace se s věkem může neustále zlepšovat, když budete pravidelně intenzivně cvičit. Pokud však budete meditovat jen naoko, bez pravidelné praxe, nebudete z ní mít nic.

Náš konečný osud jako jednotlivce je určen bez ohledu na to, co děláme. Smrt je hned za rohem u všech lidských živočichů a ani pomocí meditace nezískáme nic, co by přetrvalo po naší smrti. Vše se odehrává v mozku a když náš mozek zemře tak náhle a trvale skončí i naše meditace. Žádný návrat neexistuje. Meditace vám může dát pocit pohodlí, zlepšit spánek, snížit úroveň strachu a napětí, ale ani to nevyřeší všechny vaše osobní, finanční a politické problémy, ani z vás neudělá svaté. Ti, kteří se představují jako svatí, superhrdinové nebo reinkarnace slavných historických postav trpí buď upřímným sebeklamem nebo jsou to mazaní podvodníci.

Guruové, kteří prodávají meditační techniky, skupinová setkání, semináře nebo televizní speciály jenom využívají naši naivitu. K získání pokroku v meditaci musí být v mozku znovu propojeny samotné synapse. Tato organická transformace trvá dlouho a proto se meditační praxe neobejde bez trpělivosti. Všechny autentické metody meditace lze provádět samostatně doma a nejsou na to potřeba žádné finanční náklady. 



Já jsem stroj

"Já jsem stroj." - Arnold Schwarzenegger, Terminátor 3: Vzpoura strojů 

Většina lidí, zejména těch, kteří se zajímají o náboženství, meditace a výtvarné umění mají averzi přemýšlet o sobě jako o mechanickém zařízení. Když přemýšlíme o stroji, obykle si představíme uměle vyrobený přístroj s množstvím studených kovových dílů s tvrdými povrchy. Stroje, které člověk vytváří nepřemýšlí a ani k tomu nemají důvod; v nejlepším případě mohou jen nevědomě přenášet data, které do nich vložíme. V současné době není žádný stroj zkonstruovaný člověkem dostatečně propracovaný k dosažení vědomí, emocí nebo své vlastní vůle.

Ale technicky vzato, jsou všechny formy života na planetě Zemi vlastně stroje, ať už se jedná o bakterie, rostliny, hmyz, ryby, nebo horkokrevné živočichy. Lidé i jiní savci jsou vyrobeni ze součástí a dílů stejně jako automobily, počítače nebo sekačky na trávu. Většina lidských části jsou ale na rozdíl od strojů zkonstruovaných člověkem měkké a teplé a obsahují velké množství vody, aby mohly plnit potřebné funkce. Tělo novorozence obsahuje přibližně 78% vody. V dospělosti nám pak úroveň hydratace klesne asi na 60%.


Přibližně 99% lidského těla je tvořeno pouze ze šesti základních prvků: atomů kyslíku (65%), uhlíku (18%), vodíku (10%), dusíku (3%), vápníku (1,5%), a fosforu (0.35%). Uhlík je centrální atomový prvek pro naše velké organické molekuly a to je důvod, proč se život na zemi označuje pojmem "na bázi uhlíku." Na rozdíl od našich domácích spotřebičů, které jsou sestavené v továrnách, jsou naše lidská těla vytvořena přírodou prostřednictvím dlouhého evolučního procesu, skrz pohlavní styk a těhotenství v děloze matky. Jako sebereplikující organické stroje máme zálibu ve vědomí, v síle myšlení a rozumu a můžeme vytvářet vlastní samostatná rozhodnutí. Náš zděděný digitálně-chemický kód DNA programuje náš vzhled a buduje ho postupně v průběhu času, molekulu po molekule. Naši rodiče, školy a média nám dávají mentální software potřebný k fungování a přežití, ale málokdy nám odhalí hlubší existenciální pravdy života. 


Naše mozky jsou bio-chemické počítače, které uchovávají vzpomínky, generují myšlenky a vytváří vědomí a pocit *já existuji*. Je užitečné všimnout si, jak váš mozek vytváří pocit *já* při ranním probuzení. Trvá to jen několik vteřin, než si mozek zapne všechny potřebné části a sestaví si své vědomí od vnímání sebe sama až k uvědomění kdo a kde jste. Můžete se nejprve probudit se základním sebeuvědoměním, pak si uvědomíte, že jste v hotelovém pokoji, pak si vzpomenete, že máte ženu a děti, a nakonec si uvědomíte, že jste v Londýně na služební cestě. To vše se děje velmi rychle, ale těch pár vteřin sebesestavování dává příležitost sledovat, že pocit *já* se vyrábí sepnutím k tomu potřebných mozkových částí. 

U lidí,, kteří trpí Alzheimerovou chorobou může dojít ke ztrátě jejich vzpomínek a je jim ponechán pouze primitivní pocit sebe sama, bez pochopení toho, kdo a kde jsou. Bylo zjištěno, že Ronald Reagan ztratil ke konci života důsledkem Alzheimerovy choroby tolik paměti, že ani nevěděl, že byl kdysi slavným americkým prezidentem. Vnímání naší vlastní identity tedy závisí na správném společném fungování mnoha mozkových částí spolupracujících ve vysoké formě organizace.

Diskuse o naší mechanické konstrukci je důležitá vzhledem k náboženství, meditaci a fenoménu nazývaném "osvícení", protože dokud nespojíme vědecké poznatky se soucitným sebepoznáním získaným prostřednictvím meditace, nemůžeme plně pochopit, co nás motivuje, proč myslíme, cítíme a chováme se daným způsobem. Bez dosažení většího sebepoznání než měli k dispozici naši předkové, budeme odsouzeni k opakování stejných chyb jako je vytváření falešných dogmat, pověr a mýtů spouštějících zbytečné války motivované náboženstvím. Chcete-li se více poznat, musíme více studovat vědu, ne jen tiše sedět v meditační místnosti. Když budete studovat pouze vědu, můžete se stát bezcitnými a racionálními, bez hloubky lidského prožitku. Budete-li jen meditovat, můžete se stát tichým, ale hloupým stvořením, které mylně interpretuje vnitřní a vnější jevy jako magické a nadpřirozené. Správně rozeznat a pochopit materiální skutečnosti života je důležité pro naše přežití a vývoj jako druhu.

Všechny formy vědomí, v lidech i ostatních zvířatech, jsou portály, jejichž prostřednictvím vesmír pozoruje sám sebe. Jednotlivci přicházejí a odcházejí, ale vesmír zůstává neporušený a neohrožený. Když z vědomí odečteme paměť a osobnost, můžeme spočinout v elementární skutečnosti základní existence. To je obvykle příjemná zkušenost, která ale naše duše nespasí, protože žádné duše ke spasení neexistují. Všechny náboženské koncepty jsou vzhledem ke kosmickému vědomí neautentické a nereálné, a to je jeden z důvodů proč organizovaná náboženství vytvářejí na celém světě pohromy. Staletí buddhismu nevytvořilo v Japonsku absenci násilí, a hinduistické davy v Indii nedávno zabily stovky křesťanů jen proto, že to byli křesťané. Násilí v křesťanství a judaismu je dobře zdokumentováno a všechna velká světová náboženství trpí bezpočtem skandálů a katastrof. Náboženství selhalo, protože náboženství se neustále snaží prodávat nám lež; lež, že existuje něco víc než fyzické skutečnosti naší existence. 


Lidský mozek je organicky vytvořené, přirozeně se vyskytující elektronické zařízení. Mozkové buňky komunikují prostřednictvím elektřiny a lidské vědomí je vytvořeno dokonalou komplexně složitou sítí toku elektronů. Když tělo zemře a začne se rozkládat, elektrické proudy se zastaví a naše vědomí se vypne stejně jako televize. Náboženství se nám snaží prodat falešnou naději, že naše individuální osobnost a vzpomínky nějakým způsobem přežijí fyzickou smrt, ale jediné co přežije, je vesmír sám o sobě, který byl vždy naší jedinou skutečnou totožností. Dočasný portál mysli, který si myslí, že existuje *já*, je jen vesmír pozorující se pod falešným praporem, ...pod falešným jménem. 

Chápu, že pro někoho může být přiznání *Já jsem stroj* ponižující a může tak trvat ještě dlouho než se díky tomuto poznání sníží míra duchovního obchodování, které využívá naší naivitu. Ale i člověk-stroj může vychutnat kosmické vědomí prostřednictvím meditace. Pokud je meditace vnímána jako zábava a ne jako náboženství, pak budeme mnohem více v souladu s realitou naší situace. Žádná meditace nás nemůže ochránit před smrtí, protože žádný stroj nemůže trvat věčně. Ti, kteří slibují věčný život skrze náboženství nebo meditaci prodávají zboží, které prostě neexistuje. Meditace nás může osvobodit od různých závislostí a dát nám sílu nezbláznit se v chaotickém a nebezpečném světě, ale nemůže dodat žádnému stroji nesmrtelnost.




Já jsem stroj (I am a Machine), 
autor: Christopher Calder, 2004, překlad: Islet Pearl, 2014




Žádné komentáře:

Okomentovat